Història I

Vista nocturna d'Abidjan

Vista nocturna d'Abidjan

Habitada en el seu origen per pigmeus als que es van succeir diversos regnes sudanesos, va ser escenari de les incursions portugueses realitzades des del s. XV, i posteriorment enclavi del tràfic d’esclaus holandès i francès, que va castigar durament la regió. Després de rebutjar diversos intents de colonització, finalment el 1842 va ser ocupada pels francesos. El 1893 es va convertir en colònia, unida administrativament a l’Àfrica Occidental Francesa des de 1902.

Poc més se sap de Costa d’Ivori abans de l’arribada dels vaixells europeus en la dècada de 1460. Els principals grups ètnics van arribar al país procedents de zones veïnes en dates relativament recents: els kru van migrar des de Libèria cap a l’any 1600; els senufu i lubi es van desplaçar al Sud des de Burkina Faso i Mali; i fins als segles XVIII i XIX no van arribar els akan, que inclouen el grup ètnic dels baulé i procedien de Ghana, fins a la zona oriental del país; i els malinké, de procedència guineana, que es van assentar al nord-oest de Costa d’Ivori.

Al contrari que la seva veïna Ghana, Costa d’Ivori no va sofrir en excés el tràfic d’esclaus. Els vaixells europeus que transportaven mercaderies i esclaus preferien altres enclavaments al llarg de la costa amb millors ports naturals.

França es va interessar pel país el 1840, manipulant els líders locals per garantir el monopoli del comerç costaner als mercaders francesos. Posteriorment, els gals van construir bases navals per foragitar els comerciants estrangers i van iniciar una conquesta sistemàtica de les terres de l’interior, que només va culminar després d’una llarga guerra en la dècada de 1890 contra forces mandinka, procedents majoritàriament de Gàmbia. Els baulé i altres grups ètnics de l’est de la nació van continuar |lliurant una guerra de guerrilles fins a 1917.

França comptava amb un objectiu primordial: estimular la producció de matèries primeres per a l’exportació. Aviat es van sembrar plantacions de cafè, cacau i oli de palma al llarg de la costa. Costa d’Ivori es va distingir per ser l’únic país de l’oest de l’Àfrica amb una població considerable de colons estrangers; en la resta, els francesos i anglesos residents treballaven en la burocràcia. En conseqüència, una tercera part de les plantacions de cacau, cafè i bananos estava a les mans de ciutadans francesos, i un sistema de treballs forçats es va convertir en la columna vertebral de l’economia del país.

Anuncis

0 Responses to “Història I”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Un fil vermell invisible connecta a aquells que estan destinats a trobar-se, malgrat del temps, del lloc, malgrat de les circumstancies. El fil pot tensar-se o embolicar-se, però mai podrà trencar-se.

tradició oral africana

Benvolgut germà blanc
quan vaig néixer, era negre,
quan vaig créixer, era negre,
quan estic al sol, sóc negre,
quan estic malalt, sóc negre,
quan mori, seré negre.
Mentre que tu, home blanc,
quan vas néixer, eres rosa,
quan vas créixer, eres blanc,
quan tens fred, ets blau,
quan tens por, ets verd,
quan estàs malalt, ets groc,
quan moris, seràs gris.
Llavors, quin de nosaltres dos
és l'home de color?
"Els pares que adopten posen paraules en lloc de cromosomes" Eva Giberti

Línia del temps

21.09.07_ Visita a AAiM i a l'ICAA
15.11.07_ Visita a FADA
12.12.07_ Decisió
05.02.08_ Sol·licitud a l'ICAA
28/29.03.08_ Inici valoració (CI)
10.10.08_ Data del CI positiu
27.10.08_ Rebem CI positiu
19/20.11.08_ Visites a IPI
24.11.08_ Visita a Balbalika
22.01.09_ Signatura amb IPI
Març del 2009_ El nostre expedient marxa cap a Ivori
29.09.09_ El millor dia de la nostra vida 04.01.10_ Comença l'aventura, ja som tres!

Espai Àfrica Catalunya

Categories

Anuncis

%d bloggers like this: