Història II

Cacau

Cacau

Félix Houphouët-Boigny, fill d’un cap baulé, seria l’instigador de la independència de Costa d’Ivori. Houphouët-Boigny va estudiar medicina abans de convertir-se en un pròsper cultivador de cacau i cap local. El 1944 va iniciar la seva carrera política i va formar el primer sindicat agrícola de la nació, una organització que únicament defensava els interessos dels hisendats africans, no dels camperols. Molestos per la política colonial, que beneficiava als propietaris francesos, es van unir per reclutar treballadors immigrants per a les seves pròpies finques. Houphouët-Boigny aviat es va convertir en un destacat personatge, i al cap d’un any va resultar elegit per al parlament francès a París. Un any més tard, els francesos van abolir els treballs forçats. Amb el temps, Houphouët-Boigny, àvid de poder i diners, va tractar de congraciar-se amb el país gal, abandonant gradualment la postura més radical de la seva joventut. França li va correspondre i es va convertir en el primer africà en ocupar un càrrec ministerial en un govern europeu.

Quan va aconseguir la independència el 1960, Costa d’Ivori se situava com la colònia francesa més pròspera d’Àfrica Occidental, aportant més del 40% de les exportacions totals de la regió. Quan Houphouët-Boigny es va convertir en el primer president del país, el seu govern va concedir alts preus als agricultors per estimular encara més el rendiment dels seus articles comercials. La producció del cafè va augmentar considerablement, convertint-se en el tercer productor del món, després del Brasil i Colòmbia; el mateix va succeir amb el cacau: el 1979, el país era el primer productor del món. També es va convertir en la primera nació africana exportadora de pinyes i oli de palma. Entre bastidors, el programa de desenvolupament, sovint denominat miracle d’ivory, havia estat planificat per tècnics francesos. A la resta de l’Àfrica, els processos independentistes comportaven l’expulsió dels europeus; a Costa d’Ivori, en canvi, acudien en massa. La comunitat francesa va créixer de deu a cinquanta mil membres, la majoria d’ells mestres i assessors. Durant 20 anys, l’economia va mantenir una taxa de creixement anual de gairebé un 10%, la més alta entre els països africans no exportadors de petroli.

Políticament, Houphouët-Boigny va dirigir Costa d’Ivori amb mà d’acer. No hi havia llibertat de premsa, i només es tolerava un partit polític. Houphoët- Boigny va ser també el major productor africà d’espectacles. Es van gastar milions de dòlars per transformar el seu poble, Yamussukro, a la nova capital. A començaments de la dècada de 1980 la recessió mundial i una sequera local van afectar seriosament l’economia nacional. A més, la tala abusiva propiciada per la indústria de la fusta i el col·lapse dels preus del sucre va triplicar el deute exterior del país. L’augment de la criminalitat a Abidján va arribar als mitjans de comunicació europeus. El miracle havia finalitzat.

Anuncis

0 Responses to “Història II”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Un fil vermell invisible connecta a aquells que estan destinats a trobar-se, malgrat del temps, del lloc, malgrat de les circumstancies. El fil pot tensar-se o embolicar-se, però mai podrà trencar-se.

tradició oral africana

Benvolgut germà blanc
quan vaig néixer, era negre,
quan vaig créixer, era negre,
quan estic al sol, sóc negre,
quan estic malalt, sóc negre,
quan mori, seré negre.
Mentre que tu, home blanc,
quan vas néixer, eres rosa,
quan vas créixer, eres blanc,
quan tens fred, ets blau,
quan tens por, ets verd,
quan estàs malalt, ets groc,
quan moris, seràs gris.
Llavors, quin de nosaltres dos
és l'home de color?
"Els pares que adopten posen paraules en lloc de cromosomes" Eva Giberti

Línia del temps

21.09.07_ Visita a AAiM i a l'ICAA
15.11.07_ Visita a FADA
12.12.07_ Decisió
05.02.08_ Sol·licitud a l'ICAA
28/29.03.08_ Inici valoració (CI)
10.10.08_ Data del CI positiu
27.10.08_ Rebem CI positiu
19/20.11.08_ Visites a IPI
24.11.08_ Visita a Balbalika
22.01.09_ Signatura amb IPI
Març del 2009_ El nostre expedient marxa cap a Ivori
29.09.09_ El millor dia de la nostra vida 04.01.10_ Comença l'aventura, ja som tres!

Espai Àfrica Catalunya

Categories

Anuncis

%d bloggers like this: