Venedora

venedora1

La principal interès de Costa d’Ivori rau en la seva gent, i és la nació que han visitar tots aquells que estiguin interessats en la història, la música o l’art de Àfrica. El país ofereix al viatger paisatges de gran bellesa, com la zona muntanyosa al voltant de Man, la fascinadora regió de Senoufo, vorejant Korhogo, el Parc Nacional de Comoë (el més gran d’Àfrica Occidental) i les remotes platges i llogarrets de pescadors de Sassandra. Aquests enclavaments es troben en abast del visitant gràcies a una xarxa de carreteres que figura entre les millors del continent. Costa d’Ivori, que en un temps va ser l’exemple paradigmàtic del desenvolupament africà, ara està vivint moments difícils. El país ha comptat sempre amb un envejable potencial exportador, però en l’actualitat es troba greument endeutat, a causa d’una burocràcia malgastadora i al col·lapse de els preus de les matèries primeres. A finals de 1999, mentre Costa d’Ivori tractava de tornar als seus antics dies de glòria, el sector militar es va deixar portar per la impaciència i va enderrocar el govern. El règim militar ha estat al seu torn destronat, però cristians i musulmans continuen lluitant (literalment) per la supremacia política.

Si els gratacels de vidre d’Abidjan formen una espècie de Manhattan africà, el barri de Treichville es defineix com un petit Harlem.Passejar pels carrerons pintats de coloraines del mercat a l’aire lliure de la capital de Costa d’Ivori, suposa un intens exercici sensorial.

Una humitat calurosa i enganxosa entela l’atmosfera. Aquí es barregen i es barallen les olors de cafè i cacau, a fruites i espècies, a suor i aigua estancada, a essències i deixalles. La vista s’emborratxa amb els tons vius dels teixits i amb les formes i les mides d’uns llegums sorprenents.

Els crits dels venedors alternen amb la xerrades entre clients. Anunciar la venda ja és vendre. Per raons gairebé místiques, la paraula és reina i totpoderosa. Una cosa dita està virtualment feta. Fer-la de veritat és una tasca menor, gairebé degradant, que pot esperar. “Una feina de dones” és el que diuen alguns homes. I per dominar l’art del malabarisme verbal tan bé com ells cal practicar el regateig amb serietat i respecte.

Per saciar els sentits cal provar el peix acabat de fregir o dels plàtans rostits al carrer.

Plàtans, és el que transportava aquesta nena que caminava amb la mirada posada en l’horitzó. No semblava notar la càrrega recolzada en un mocador enrotllat sobre el seu cap. En realitat, el mèrit de l’equilibri del bony es devia a la flexibilitat del cos, a les ondulacions de la cintura i al balanceig dels braços. Cada pas feia ressaltar una fabulosa facilitat física.Aquesta manera de carregar les coses d’una gent per naturalesa tranquil·la de moviments suaus. A Treichville, malgrat els conflictes, ningú no corre, ningú no empeny, i la vida quotidiana transcorre sense ornaments per a turistes.

© Text i foto: Nelisa

Anuncis

0 Responses to “Venedora”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Un fil vermell invisible connecta a aquells que estan destinats a trobar-se, malgrat del temps, del lloc, malgrat de les circumstancies. El fil pot tensar-se o embolicar-se, però mai podrà trencar-se.

tradició oral africana

Benvolgut germà blanc
quan vaig néixer, era negre,
quan vaig créixer, era negre,
quan estic al sol, sóc negre,
quan estic malalt, sóc negre,
quan mori, seré negre.
Mentre que tu, home blanc,
quan vas néixer, eres rosa,
quan vas créixer, eres blanc,
quan tens fred, ets blau,
quan tens por, ets verd,
quan estàs malalt, ets groc,
quan moris, seràs gris.
Llavors, quin de nosaltres dos
és l'home de color?
"Els pares que adopten posen paraules en lloc de cromosomes" Eva Giberti

Línia del temps

21.09.07_ Visita a AAiM i a l'ICAA
15.11.07_ Visita a FADA
12.12.07_ Decisió
05.02.08_ Sol·licitud a l'ICAA
28/29.03.08_ Inici valoració (CI)
10.10.08_ Data del CI positiu
27.10.08_ Rebem CI positiu
19/20.11.08_ Visites a IPI
24.11.08_ Visita a Balbalika
22.01.09_ Signatura amb IPI
Març del 2009_ El nostre expedient marxa cap a Ivori
29.09.09_ El millor dia de la nostra vida 04.01.10_ Comença l'aventura, ja som tres!

Espai Àfrica Catalunya

Categories

Anuncis

%d bloggers like this: