Les festes i els rituals

Regió de Senoufo

Regió de Senoufo

El país ofereix al viatger paisatges de gran bellesa, com la zona muntanyosa al voltant de Man, la fascinadora regió de Senoufo, al nord, vorejant Korhogo, el Parc Nacional de Comoë (el més gran d’Àfrica Occidental) i les remotes platges i llogarrets de pescadors de Sassandra. Aquests enclavaments es troben a l’abast del visitant gràcies a una xarxa de carreteres que figura entre les millors del continent.

Una de les festivitats més famoses de Costa d’Ivori son les Fêtes des Masques (festes de les màscares) en les poblacions disseminades per la regió de Man cada mes de febrer.
Un altre esdeveniment rellevant és el Carnaval de Bouaké el mes de març. En cas de visitar el país l’abril, és imprescindible la Fête du Dipri a Gomon, a 100 Km al nord-oest d’Abidján, i en la qual tots els habitants del poble exorcitzen vigorosament les seves llars contra els maleficis. Aquesta festa s’inicia a mitjanit, quan dones i nens nus abandonen sigilosament les seves cabanes i realitzen rituals nocturns per a exorcitzar el poble de tot malefici. Abans de l’alba, apareix el cap, repiquen els tambors i els vilatjans es troben en estat de trànsit. La festa s’allarga fins a última hora de la tarda del dia següent.

El moment de l’any per visitar el país amb major tranquil·litat va de novembre a febrer, encara que els amants de la fotografia aconseguiran imatges molt més atractives durant l’època pluvial, entre maig i octubre. La temporada turística sol estendre’s de desembre a març i, en menor grau, durant els mesos de novembre i abril.

La principal festivitat musulmana, el Ramadà, es desenvolupa durant un mes (al voltant de desembre) en el que la població dejuna entre la sortida i la posta de sol, complint amb el quart pilar de l’Islam. El Ramadà finalitza amb una gran celebració, l’Eid al-Fitr, en la que tots es reuneixen per resar, visitar a seus amics, regalar i sobrealimentar-se.

El Dia Nacional es commemora el 7 de desembre.

festa-de-les-mascares

Els rituals

Les tribus que encara conserven els seus costums, sorprenen amb els seus meravellosos rituals. La dansa dels punyals és un d’aquests rituals. La duen a terme nenes d’entre set i vuit anys, escollides minuciosament pel pare del ritual (el Simbo) qui s’encarrega de separar aquestes nenes de la seva família quatre anys abans i de preparar-les per portar endavant l’esmentat ritual.

Per a ells és imprescindible, que les nenes, més conegudes com a nenes serps tinguin dons de mobilitat, lleugeresa i intel·ligència, ja que el ritual consisteix a llançar-les a l’aire sobre un punyal a què se li retira el tall a últim moment per no provocar-lo cap tipus de mal. Les ètnies que participen són, entre d’altres, la Dan i la Gueré.

Entre els rituals més coneguts, sobresurt també el dels bruixots de Tengouélan, mitjançant el qual accedeixen a l’endevinació. Criden als esperits clarividents, en un lloc del territori que elles consideren sagrat. Per comunicar-se amb aquests ens, han d’estar totalment cobertes per una pols blanca i mitjançant una dansa aconsegueixen l’estat essencial per a la comunicació.

Anuncis

0 Responses to “Les festes i els rituals”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Un fil vermell invisible connecta a aquells que estan destinats a trobar-se, malgrat del temps, del lloc, malgrat de les circumstancies. El fil pot tensar-se o embolicar-se, però mai podrà trencar-se.

tradició oral africana

Benvolgut germà blanc
quan vaig néixer, era negre,
quan vaig créixer, era negre,
quan estic al sol, sóc negre,
quan estic malalt, sóc negre,
quan mori, seré negre.
Mentre que tu, home blanc,
quan vas néixer, eres rosa,
quan vas créixer, eres blanc,
quan tens fred, ets blau,
quan tens por, ets verd,
quan estàs malalt, ets groc,
quan moris, seràs gris.
Llavors, quin de nosaltres dos
és l'home de color?
"Els pares que adopten posen paraules en lloc de cromosomes" Eva Giberti

Línia del temps

21.09.07_ Visita a AAiM i a l'ICAA
15.11.07_ Visita a FADA
12.12.07_ Decisió
05.02.08_ Sol·licitud a l'ICAA
28/29.03.08_ Inici valoració (CI)
10.10.08_ Data del CI positiu
27.10.08_ Rebem CI positiu
19/20.11.08_ Visites a IPI
24.11.08_ Visita a Balbalika
22.01.09_ Signatura amb IPI
Març del 2009_ El nostre expedient marxa cap a Ivori
29.09.09_ El millor dia de la nostra vida 04.01.10_ Comença l'aventura, ja som tres!

Espai Àfrica Catalunya

Categories

Anuncis

%d bloggers like this: