Parcs nacionals

Côte d’Ivoire disposa de vuit parcs nacionals (AzagnyComoé – Banca – TaiMarahouéPéko – mont cenyit – els iles Ehotilés). En aquests parcs vénen afegir-se les reserves de Divo, del Mont Nimba, Lamto i el parc animalista d’Abokouamékro. Aquests vuit parcs cobreixen 6% de la superfície total de Costa d’Ivori.

Cap al nord-est, a la frontera del Burkina Faso, el Parc National de la Comoë (1,15 milió d’hectàrees) és un dels majors parcs de l’Àfrica de l’Oest. Petites muntanyes apareixen regularment i el riu Comoë travessa el parc efectuant amplis meandres. Aquest parc és molt preuat per a la seva fauna de sabana: elefants, hipopòtams, lleons, panteres, búfals, antílops, simis etc… A la frontera ghanesa, sobre el litoral, el Parc National de les illes Eotilé (550 hectàrees) que comprèn la llacuna Abi és consagrat a la investigació, cerca històrica i arqueològica. El Parc National du Banco (3 000 hectàrees), als voltants d’Abidjan, és essencialment a caràcter vegetal i presenta una gran varietat de plantes, d’arbres i de flors. És sobretot interessant per a les seves poques mostres d’arbres tropicals gegants. Més a l’oest, a la regió de Grand-Lahou, el Parc National d’Asagny (19 400 hectàrees) acull els últims ramats d’elefants de Côte d’Ivoire. Al centre, prop del llac Kossou, el Parc National de la Marahoué (101 000 hectàrees) presenta, enmig d’un relleu boscós, la gran fauna del bosc i de les sabanes. Al costat de Yamoussoukro, el Parc d’Abokouamekro (21 000 hectàrees) és el més recent dels parcs. És situat en un entorn verd, delimitat per rius. La seva fauna és encara més rica en la mesura que acull espècies desaparegudes en Côte d’Ivoire com les girafes o els rinoceronts. A l’oest, al cor de les regions muntanyoses, es troba el Parc National de Taï (330 000 hectàrees) i el Parc National del Mont Péko (34 000 hectàrees) amb dels últims boscos primaris de l’Àfrica de l’oest. Una mica més al nord, als voltants de Séguéla, es troba el Parc National del Mont Sangbé (95 000 hectàrees) a la vora del de riu Sassandra.

ivorycoast_nationalpark

Komoe i reserva de Buna

Aquesta reserva del nord-oest del país t’ofereix 950 mil hectàrees d’un meravellós paisatge. Les seves aus exòtiques i animals salvatges converteixen al passeig en un verdader safari. Un regne, on el que mana no és l’home. És potser el més turístic dels parcs del país. Està perfectament dissenyat per poder escollir entre un recorregut a peu o un en automòbil. Als seus camins podràs trobar la fauna autòctona i una varietat d’ocells i serps que només allà es reprodueixen. Està ubicat a la sabana, el més semblant a un dels documentals que segurament has vist alguna vegada a la televisió.

070830105915

Kong
És un importantíssim parc natural. No és únicament el bressol del mític King Kong, és a més el més gran dels parcs nacionals del país. Et dona la possibilitat de recórrer els seus 500 km de pistes transitables en les quals es poden veure lleons i búfals, i les llacunes amab hipopòtams i caimans.

Marahoué
Aquesta terra central és casa d’elefants, simis, cocodrils, búfals i antílops. A pocs llocs del món es pot gaudir d’aquestes meravelloses espècies.

Muntanya Sangbé
A l’oest del riu Sassandra i al nord de Man. Aquesta regió de frondosa vegetació  inclou catorze turons amb una alçada superior als mil metres.

Muntanya Peko
Aquest mític parc natural ofereix trenta mil hectàrees a més de mil metres d’alçària. Conegut per la seva flora muntanyosa i una selva tancada que va canviant de paisatge a mesura que un avança

Abokouamekro
Aquest parc és molt proper a la capital de Costa d’Ivori, per la qual cosa és el més accessible. En ell conviuen rinoceronts i girafes. Està travessat pel riu Kan, el que embelleix notablement el seu paisatge i dóna a la seva vegetació l’aigua necessària per ser l’element dominant.

parc-national-de-tai

Parc nacional de Tai
Aquest parc tanca en els seus 4.500 km quadrats l’últim bosc tropical de l’Àfrica occidental. El seu entorn ha estat desforestat, per la qual cosa pràcticament és un oasi en la desolació del lloc. És una verdadera llàstima que la incompetència humana hagi portat en aquest extrem la situació d’aquests paradisos terrenals, i que amb això no sols afecta als seus habitants, tant animals com humans, sinó que a més modifica irreversiblement el clima d’aquesta regió i d’altres veïnes, i com a conseqüència a llarg termini, comencen els desastres naturals, ja habituals els últims temps.

Tant en aquest parc com en altres de la regió, els boscos on viuen petites tribus, aquests boscos comunitaris juguen un important paper espiritual i algunes àrees són considerades sagrades durant cerimònies rituals.

L’amenaça principal que avui existeix per a la biodiversitat del parc és la cacera il·legal que alimenta el comerç de carn silvestre. Malgrat que la cacera és oficialment prohibida a la Costa d’Ivori, la matança d’animals dins del parc nacional de Tai és comuna. Com a tots els parcs del país, brigades de guardaparques patrullen de continu els boscos, buscant els caçadors il·legals i les trampes. Aquest parc compta amb una biodiversitat meravellosa.

park-tai

Anuncis

3 Responses to “Parcs nacionals”


 1. 1 Laura gener 8, 2009 a les 1:03 pm

  Que xulo! Té pinta de ser un païs meravellós…
  Tot el què té de dolent el fet de que al no ser turístic costi trobar informació, ho té de bo el fet que costarà molt més que la mà de l’home ho pugui perturbar.
  Petons.

 2. 2 laura gener 8, 2009 a les 1:36 pm

  dons quedaràs parada si aconsegueixo més info d’un post de desforestació que estic preparant… el país es desforesta a la mateixa velocitat que l’amazones i la superficie dels dos no és comparable!

  ja veus
  la mà de l’home és omnipresentment (destructora)

 3. 3 Carles gener 9, 2009 a les 6:35 pm

  Doncs jo no veig on és el parc d’en King Kong,
  no ho sabia ! buscaré a veure si encara hi queden
  goriles.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Un fil vermell invisible connecta a aquells que estan destinats a trobar-se, malgrat del temps, del lloc, malgrat de les circumstancies. El fil pot tensar-se o embolicar-se, però mai podrà trencar-se.

tradició oral africana

Benvolgut germà blanc
quan vaig néixer, era negre,
quan vaig créixer, era negre,
quan estic al sol, sóc negre,
quan estic malalt, sóc negre,
quan mori, seré negre.
Mentre que tu, home blanc,
quan vas néixer, eres rosa,
quan vas créixer, eres blanc,
quan tens fred, ets blau,
quan tens por, ets verd,
quan estàs malalt, ets groc,
quan moris, seràs gris.
Llavors, quin de nosaltres dos
és l'home de color?
"Els pares que adopten posen paraules en lloc de cromosomes" Eva Giberti

Línia del temps

21.09.07_ Visita a AAiM i a l'ICAA
15.11.07_ Visita a FADA
12.12.07_ Decisió
05.02.08_ Sol·licitud a l'ICAA
28/29.03.08_ Inici valoració (CI)
10.10.08_ Data del CI positiu
27.10.08_ Rebem CI positiu
19/20.11.08_ Visites a IPI
24.11.08_ Visita a Balbalika
22.01.09_ Signatura amb IPI
Març del 2009_ El nostre expedient marxa cap a Ivori
29.09.09_ El millor dia de la nostra vida 04.01.10_ Comença l'aventura, ja som tres!

Espai Àfrica Catalunya

Categories

Anuncis

%d bloggers like this: