La mà de l’home

bosctropicalÉs preocupant com avança la deforestació  mundial. Actualment, desapareixen anualment 12 milions d’hectàrees de boscos. Gairebé tota aquesta deforestació és als boscos humits i masses forestals obertes dels tròpics. A aquesta velocitat, tot el bosc tropical humit es podria perdre d’aquí a l’any 2050, amb l’excepció d’àrees aïllades a l’Amazones, el Zaire, així com uns quants espais protegits dins de reserves i parcs.

És probable que alguns països com Costa d’Ivori, Nigèria, Costa Rica, i Sri Lanka perdin tots els seus boscos tropicals per l’any 2010 si no es pren cap mesura de conservació.

—-

Ha desaparegut el 90 per cent de la població de ximpanzés en 18 anys

Cultura i Ciència – Ecologia i Medi Ambient
dissabte, 25 de octubre de 2008

En els últims 18 anys la població de ximpanzés ha decaigut en un 90 per cent a Àfrica occidental, segons un nou estudi. Un cens de ximpanzés realitzat per científics a Costa d’Ivori, l’últim refugi, i només en van trobar entre 800 i 1200, dels 8000-12000 comptats el 1990. La qüestió és que en aquest últim refugi on no hi ha més de 1200 chimpancés, es troben la meitat dels chimpancés d’Àfrica. “No esperàvem un decreixement tan dràstic”, va dir Geneviève Campbell, autora principal de l’estudi, del Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology a Alemanya.

Ja el 1990, quan no es van comptabilitzar més de 12 mil ximpanzés s’havia notat una baixa significativa a la població, que abans s’havia estimat en 100 mil. Una de les principals causes de la contínua baixa a la població de ximpanzés és l’augment constant de la població de Costa d’Ivori, ja que cada vegada els queden menys àrees on poden viure als simis. La deforestación augmenta, i també augmenta la caça indiscriminada.

El Parc Nacional Marahoué, santuari dels ximpanzés, ha perdut el 93% de la seva coberta forestal en els últims sis anys. Segons Campbell i el seu equip, molts dels llocs que van visitar, l’hàbitat típic dels ximpanzés, han desaparegut i les àrees protegides han estat envaïdes per la gent. No només els ximpanzés estan sofrint l’augment de la població humana, sinó nombroses espècies tant vegetals com animals. Alguna cosa que l’ésser  humà es nega a comprendre és que el progrés no té per què estar contra la naturalesa, poden anar de la mà sense limitar-se ni danyar-se mútuament. Sí, clar, és més fàcil anar contra la naturalesa que preocupar-se per ella… però si seguim sense preocupar-nos pel nostre entorn, aviat no en tindrem…

Font: National Geographic

—-

Projecte “Gran Simio Castellón”

deforestationgrandessimios1

El que era una reserva de Costa d’Ivori ha quedat totalment destruïda. Aquest és un dels grans problemes a què s’enfronten els simis. Les seves cases, els seus arbres, són talats sense pietat. La destrucció d’aquestes jungles verges també accelera el canvi climàtic. Destruint els boscos primaris i les selves deixem sense casa milers d’animals i tirem pedres a la nostra pròpia teulada, quant pes més resistirà? La situació és molt crítica i si no fem res acabaran extingint-se.
Tingueu en compte la procedència de la fusta que compreu, exigiu garanties, que procedeixi de boscos sostenibles, creats específicament per a això.

pgscastellon.blogspot.com

…..

Genocidi, dels chimpancés de Costa d’Ivori

2004061824379
Costa d’Ivori, on encara es conservava un dels majors bastions de la població de ximpanzés d’Africa Occidental, mostra unes xifres més que negres sobre aquests fantàstics simis dels quals només ens separen un 1,2% -1,4% de la nostra estructura genètica, segons la revista Current Biology.

En menys de 20 anys la població de ximpanzés de Costa d’Ivori ha passat de 12,000 individus a amb prou feines 1,200 individus, les raons? Les de sempre, les accions humanes.

www.eco-addiction.com

…..

Els últims ximpanzés
Un nou cens indica una reducció dràstica a l’últim refugi de ximpanzés

1223894366_0

Actualitzat dilluns 13/10/2008 23:35 (CET)

MADRID. – Geneviève Campbell estava sorpresa. Li va costar molt trobar arbres salvatges al Parc Nacional Marahoué, a Costa d’Ivori. No hi havia ni rastre dels ximpanzés als quals havia vingut a veure i va haver de continuar caminant per a poder trobar finalment un únic “niu”. Durant el cens anterior, realitzat 18 anys enrere, havia trobat 234 nius en arbres que s’alçaven per les mateixes zones. La població s’havia reduït en un 90%.

Llegiu més a www.elmundo.es

Anuncis

1 Response to “La mà de l’home”


  1. 1 laura gener 21, 2009 a les 3:49 pm

    ÉS una verdadera llàstima.
    Laura.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Un fil vermell invisible connecta a aquells que estan destinats a trobar-se, malgrat del temps, del lloc, malgrat de les circumstancies. El fil pot tensar-se o embolicar-se, però mai podrà trencar-se.

tradició oral africana

Benvolgut germà blanc
quan vaig néixer, era negre,
quan vaig créixer, era negre,
quan estic al sol, sóc negre,
quan estic malalt, sóc negre,
quan mori, seré negre.
Mentre que tu, home blanc,
quan vas néixer, eres rosa,
quan vas créixer, eres blanc,
quan tens fred, ets blau,
quan tens por, ets verd,
quan estàs malalt, ets groc,
quan moris, seràs gris.
Llavors, quin de nosaltres dos
és l'home de color?
"Els pares que adopten posen paraules en lloc de cromosomes" Eva Giberti

Línia del temps

21.09.07_ Visita a AAiM i a l'ICAA
15.11.07_ Visita a FADA
12.12.07_ Decisió
05.02.08_ Sol·licitud a l'ICAA
28/29.03.08_ Inici valoració (CI)
10.10.08_ Data del CI positiu
27.10.08_ Rebem CI positiu
19/20.11.08_ Visites a IPI
24.11.08_ Visita a Balbalika
22.01.09_ Signatura amb IPI
Març del 2009_ El nostre expedient marxa cap a Ivori
29.09.09_ El millor dia de la nostra vida 04.01.10_ Comença l'aventura, ja som tres!

Espai Àfrica Catalunya

Categories

Anuncis

%d bloggers like this: