bandera

escut1

Nom oficial: République de Côte d’Ivoire
Superfície: 322.462 km2
Població: 18.914.000
Moneda: franc CFA
Esperança de vida (2005-2010): 48,3 anys
Creixement anual (2005-2010): 1,8%
PIB per habitant: 1.699 US $
PIB total: 31.392 $
Inflació: 1,6%
Deute extern: 10.735 milions de US $
Densitat: 58,7 hab/km2
Analfabetisme: 39,2% homes – 61,4% dones
Capital: Abidjan (administrativa), 3.516.000 habitants; Yamussukro (legislativa), 416.000 habitats
Govern: República parlamentària. Laurent Gbagbo, president des d’octubre de 2000. Xerris Konan Banny, primer ministre des de desembre de 2005. Legislatiu unicameral: Assemblea Nacional, amb 225 membres. Membre de la Comunitat Financera Africana (CFA)
Festa nacional: 7 d’agosto, Independencia (1960)
Nacionalitats i ètnies: akan (que inclou els grups baulé i agni), kru (principalment yacuba o dan), senufu, madne libanesos, francesos
Idioma: francès (oficial); 60 dialectes natius, entre els quals destaquen yacuba, senufu, baulé, agni i diula
Religió: 65% religions tradicionals, 23% musulmans, 12% cristians, protestants majoritàriament
Règim polític: república
Visats: tots els visitants necessiten visat
Condicions sanitàries: és necessari vacunar-se contra la febre groga i el còlera, cas de produir-se algun brot. També es recomana, en cas d’estada prolongada, les vacunes contra l’hepatitis i tifoidea.
Hora local: GMT
Electricitat: 220 V, 50 Hz
Pesos i mesures: sistema mètric
Turisme: uns 728.000 visitants a l’any

Clima: El clima és de transició entre les zones equatorials i les zones tropicals, amb temperatures mitges anuals superiors als 25º C i precipitacions abundants que decreixen de S a NE. A les zones menys humides septentrionals el mantell vegetal està constituït per sabanes herbàcies que en la part central deixen pas a la sabana arbòria; la part meridional està coberta per la selva humida i a la costa abunden els manglars. El sistema hidrogràfic, a excepció de la secció no regada per afluents del Níger, és tributari de l’oceà Atlàntic: els cursos fluvials, entre els quals destaquen el Cavally, Bandama, Camoé i Sassandra, descendeixen paral·lels de N a S.

Geografia: El país està dividit en dues grans regions naturals. El sud, més plujós, cobert de densa selva tropical. Allà els capitals estrangers van instal·lar grans plantacions de productes d’exportació: cafè, cacau i banana. Al nord, altiplà granític recobert de sabanes, petits propietaris conreen melca, blat de moro i maní. Costa d’Ivori presenta un dels processos de deforestació més ràpids del món.

Geografia econòmica: L’economia es basa en l’agricultura, en especial en el sector de cultius de plantació que absorbeixen gran part de les inversions de capital estranger, si bé el lliurecanvisme que regeix l’economia de Costa d’Ivori cas poc comú als països africans, permet el finançament dels successius plans d’expansió industrial. L’esmentat lliurecanvisme, en el qual l’agricultura d’exportació té un paper hegemònic i en el qual els efectes de les inversions especulatives són difícils de controlar, presenta riscs greus per a l’autonomia socioeconòmica del país, ja que tendeix a crear un ordre productiu dependent; encara que, de moment, l’afluència de capitals, juntament amb l’eficàcia en la gestió –controlada majoritàriament per les potències europees entre les que té un paper protagonista França– permeten una prosperitat financera apta per recompondre dissenys econòmics autònoms que, tenint en compte el mercat continental i mundial, fan de l’economia de Costa d’Ivori una de les més dinàmiques de l’Àfrica.

El sector de l’economia de plantació se centra en el cacau i el cafè (als primers llocs de la producció mundial), seguits de canya de sucre, palma d’oli, tabac, plàtans, cotó i cautxú; l’agricultura de subsistència es basa en l’arròs, la mandioca, les batates i els cereals. L’explotació de les àrees forestals –destaca la producció de caoba– constitueix la base fonamental de les exportacions. La ramaderia (ovins, caprinos, bovins i aus), desenvolupada a les zones de sabana centroseptentrionales, té un valor moderat.

El sector industrial, bastant desenvolupat, compta amb fàbriques siderúrgiques, químiques, tèxtils, de primera elaboració de la fusta, sucreres, cimenteres, cerveseres, de tabac, mecàniques i elèctriques. L’explotació del subsòl es basa en els jaciments d’or, manganès i diamants; a Vridi es troba una refineria de petroli per a l’elaboració del cru importat, destinat a les centrals tèrmiques, que junt amb la gran central hidroelèctrica d’Ayané cobreixen les necessitats energètiques.

Les exportacions es basen en les fustes preades i en els productes agrícoles (cacau, cafè), mentre les importacions comprenen principalment béns de consum, béns d’equip industrial, productes semielaborats i petroli. França és el principal soci comercial, seguida pels altres països de l’UE i per E.U.A.

El sector dels transports es beneficia d’un desenvolupament molt satisfactori: la via fèrria que des d’Abidján creua el país de S a N, on connecta amb la de Burkina Faso, junt amb una eficaç xarxa de carreteres, permeten una bona comunicació entre totes les zones del país. Els ports d’Abidján i Sassandra es troben entre els de primer ordre del continent africà. A Abidján se situa l’aeroport internacional.

mapaivory_coast_1

(Algunes dades son procedents de “El Estado del Mundo 2008”, Edicions Akal)

Organización político-administrativa

Costa d’Ivori està dividida en 19 regions (régions) y 58 departaments (départements). Les 19 regions són:

1. Agnéby
2. Bafing
3. Bas-Sassandra
4. Denguélé
5. Dix-Huit Montagnes
6. Fromager
7. Haut-Sassandra
8. Lacs
9. Lagunes
10. Marahoué
11. Moyen-Cavally
12. Moyen-Comoé
13. N’zi-Comoé
14. Savanes
15. Sud-Bandama
16. Sud-Comoé
17. Vallée du Bandama
18. Worodougou
19. Zanzan

maparegions

Anuncis

0 Responses to “Informació pràctica”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Un fil vermell invisible connecta a aquells que estan destinats a trobar-se, malgrat del temps, del lloc, malgrat de les circumstancies. El fil pot tensar-se o embolicar-se, però mai podrà trencar-se.

tradició oral africana

Benvolgut germà blanc
quan vaig néixer, era negre,
quan vaig créixer, era negre,
quan estic al sol, sóc negre,
quan estic malalt, sóc negre,
quan mori, seré negre.
Mentre que tu, home blanc,
quan vas néixer, eres rosa,
quan vas créixer, eres blanc,
quan tens fred, ets blau,
quan tens por, ets verd,
quan estàs malalt, ets groc,
quan moris, seràs gris.
Llavors, quin de nosaltres dos
és l'home de color?
"Els pares que adopten posen paraules en lloc de cromosomes" Eva Giberti

Línia del temps

21.09.07_ Visita a AAiM i a l'ICAA
15.11.07_ Visita a FADA
12.12.07_ Decisió
05.02.08_ Sol·licitud a l'ICAA
28/29.03.08_ Inici valoració (CI)
10.10.08_ Data del CI positiu
27.10.08_ Rebem CI positiu
19/20.11.08_ Visites a IPI
24.11.08_ Visita a Balbalika
22.01.09_ Signatura amb IPI
Març del 2009_ El nostre expedient marxa cap a Ivori
29.09.09_ El millor dia de la nostra vida 04.01.10_ Comença l'aventura, ja som tres!

Espai Àfrica Catalunya

Categories

Anuncis

%d bloggers like this: